CSPM Annual Meeting Program

 

Canadian Society of Pelvic Medicine Annual Meeting
Saturday, April 30, 2022

The Arcadian Loft, Simpson Tower
401 Bay Street (8th Floor)
*All times listed in EDT

Time   Session
7:50 AM   

Welcome & Opening Remarks
Caroline Lachance

8:00 AM   Abstract Presentations (60 mins)
     
Session One    
9:00 AM   

Bladder Pain Syndrome – What’s New? (20 mins)

Curtis Nickel
Professor, Dept. of Urology, Queen's University, CIHR - Tier 1 Canada Research Chair in Urologic Pain and Inflammation, Kingston, Ontario 

9:20 AM   

Vulvovaginal Pain Disorder (20 mins)

Caroline Pukall
Professor, Department of Psychology, Queen's University, Kingston, Ontario

9:40 AM   

CBD and Chronic Pain (20 mins)

Magali Robert
Professor, Department of Obstetrics & Gynaecology, University of Calgary Cummings School of Medicine Medical Director, Calgary Chronic Pain Center, Calgary, Alberta

10:00 AM   

Q & A / Panel Discussion (15 mins)

10:15 AM   

Refreshment Break (30 mins)

     
Session Two    
10:45 AM   

Working With Patients Through a Trauma Informed Lens (25 mins)

Lisa Aldworth
Therapist, Private Practice (MSW, RSW), Kitchener, Ontario

11:10 AM   

The Toronto Trans Medicine Program (25 mins)

Yonah Krakowsky
Lecturer, Dept. of Surgery, Division of Urology, University of Toronto Mount Sinai Hospital & Women's College Hospital, Toronto, Ontario

11:35 AM   

Q & A / Panel Discussion (15 mins)

11:50 AM   

Lunch (60 mins)

     
Session Three    
12:50 PM   

Harold Drutz Keynote Lecture (30 mins + 15 mins Q & A)
Management of Recurrent UTIs in Women:
Say Good-Bye to Antibiotic Overuse

Curtis Nickel

1:35 PM   

Prediction Rule for Pelvic Floor Muscle Training Outcomes (25  mins + 10 mins Q & A)

Linda McLean
Professor, Dept. of Rehabilitation Sciences (Physiotherapy), Chair in Women's Health Research, University of Ottawa, Ottawa, Ontario

2:05 PM   

Refreshment Break

     
Session Four    
2:35 PM   

Update in Mesh for SUI in Canada and Counselling for Patients (25 mins)

Marie-Eve Clermont
Adjunct Professor, Universite de Montreal, Montreal, Quebec

3:00 PM   

Fascial Slings (20 mins)

Cathy Flood
Professor, Dept. of Obstetrics & Gynaecology, Division of Urogynaecology Faculty of Medicine & Dentistry, University of Alberta, Edmonton, Alberta

3:20 PM   

Q & A / Panel Discussion (15 mins)

3:35 PM   

A Debate on the Topic of:
“Mesh - No Mesh in the Management of Urinary Incontinence?”
Erin Brennand, Assistant Professor Dept. of Obstetrics & Gynaecology, Division of Urogynaecology, Faculty of Medicine, University of Calgary, Calgary, Alberta

Geoff Cundiff, Professor, Dept. of Obstetrics & Gynaecology, Faculty of Medicine University of British Columbia, Vancouver, British Columbia


vs.


Jane Schulz, Professor, Dept. of Obstetrics & Gynaecology, Division of Urogynaecology, Faculty of Medicine & Dentistry, University of Alberta, Edmonton, Alberta

Darren Lazare, Clinical Associate Professor - University of British Columbia Vancouver, British Columbia

4:15 PM  

Concluding Remarks

May Sanaee & Geoff Cundiff

4:15 - 6:00 PM   Wine & Cheese Reception and Abstract Awards